Wat is transgender?

Transgender is een koepelterm. Dat betekent dat er veel zaken mee kunnen worden aangeduid. Meestal heeft transgender vooral te maken met genderidentiteit. Dat is hoe je je voelt, vanbinnen. Hoe andere mensen je zien, is vaak verbonden met hoe je je gedraagt en de kleren die je kiest. Dat zijn onderdelen van je expressie. Als je je genderidentiteit uitdrukt, heet die uitdrukking genderexpressie.

Mensen verwachten vaak een bepaalde genderidentiteit of genderexpressie van je. Kreeg je bij je geboorte het etiket 'meisje' mee, dan voel je waarschijnlijk andere verwachtingen dan je broers of vrienden. Niet iedereen voelt zich goed bij die verwachtingen. Wie die verwachtingen liever overbood gooit of niet helemaal inlost, kan zich transgender noemen.

Wanneer er over transgender gesproken wordt, hoor je het vaakst over transjongens en transmeisjes. Kort gezegd is een transjongen een jongen die geboren werd met een vagina. Een transmeisje is een meisje dat geboren werd met een penis. Er zijn heel veel transgenders die niet in een van die twee categorieën passen. Sommige mensen voelen zich tussen jongen en meisje in. Anderen voelen zich de ene dag een jongen, de andere dag een meisje. Sommige mensen voelen zich geen van beide, of net een mix ervan. Er bestaan heel veel woorden voor al die genderidentiteiten: bigender, agender, non-binair, genderfluïde … Ze worden allemaal verzameld onder het woord ‘trans*’.

Transgender-zijn is niet noodzakelijk verbonden met je uiterlijk, je genderexpressie. Dat komt omdat niet iedereen hun genderidentiteit ook via hun kledij, kapsel, gedragingen uitdrukt. Net zoals je niet van iemands gezicht kan aflezen of ze holebi zijn, zie je niet altijd wat iemands genderidentiteit is. Iemand kan er voor jou uitzien als een meisje, maar zich niet zo voelen. Ook niet alle transgenders die uit de kast zijn, kleden zich zoals je misschien verwacht. Transmeisjes kunnen net zo stoer zijn als cisgender meisjes. Ze houden niet allemaal van rokken of make-up. Ze willen niet allemaal Barbies voor hun verjaardag. Omgekeerd kunnen transjongens ervan houden om veel aandacht te besteden aan hun kapsel. Net als andere jongens lakken ze misschien wel eens hun nagels. Dat maakt hen niet minder jongen. Dat maakt hen zichzelf. Genderexpressie heeft ook niet automatisch te maken met iemands seksuele oriëntatie.

Er is een bijzondere groep binnen dat grote verzamelwoord ‘trans*’. Dat is de groep die aan travestie doet. Mensen die aan travestie doen, noemen zich travestieten of crossdressers. Zij houden ervan een genderexpressie aan te nemen die niet past bij hoe ze zich meestal voelen. Iedereen kan aan travestie doen. Cisgender of transgender mensen, hetero’s, holebi’s ...

Wil je meer weten over wat 'transgender' allemaal kan betekenen? Neem een kijkje naar de brochure 'Alles wat je altijd al wilde weten over transgenders*' van çavaria.

Lees meer over: