Wat is seksuele oriëntatie?

'Holebi' en 'hetero' zijn twee van een hele lijst mogelijke seksuele oriëntaties. Je oriëntatie heeft te maken met wie of wat je aantrekkelijk vindt. Een heteroman vindt bijvoorbeeld vrouwen aantrekkelijk. Een lesbische vrouw ook.

Die aantrekking kan seksueel of romantisch zijn. Je voelt je seksueel aangetrokken tot mensen die je opwinden. Je voelt je romantisch aangetrokken tot mensen waarop je verliefd wordt. Soms vallen die twee samen. Dan vind je mensen op wie je verliefd wordt seksueel aantrekkelijk. Omgekeerd word je dan ook vaak verliefd op mensen die je seksueel opwinden. Dat is niet voor iedereen zo. Daarom maken sommige mensen een onderscheid tussen hun romantische oriëntatie en hun seksuele oriëntatie.

Zo zijn er mannen die enkel verliefd worden op vrouwen, maar ook mannen seksueel opwindend vinden. Een man in die situatie noemt zich misschien hetero, met een romantische aantrekking voor vrouwen en een seksuele aantrekking voor vrouwen en mannen. Niet iedere man die seks heeft of wil met mannen is dus per definitie homoseksueel of biseksueel. Daarom spreekt bijvoorbeeld Sensoa niet over homomannen, maar over 'mannen die seks hebben met mannen' of MSM. Ook niet elke vrouw die ooit verliefd wordt op vrouwen is noodzakelijk lesbisch of biseksueel.

Bovendien worden sommige mensen wel verliefd, maar verlangen ze nooit of zelden naar seks. Zij noemen zich vaak aseksueel. Omgekeerd bestaat ook de term 'aromantisch'. Die wordt gebruikt door mensen die zich nooit of zelden verliefd voelen.

Weet je dat seksuele en romantische voorkeur kan verschuiven?