Wat is het verschil tussen therapeut, psycholoog, psychotherapeut ...?

Je wil aan jezelf werken. Misschien zit je niet altijd goed in je vel. Daarover wil je met iemand praten. Je zet graag de stap naar professionele hulpverlening, maar raakt niet wijs uit alle termen. Psycholoog, therapeut, psychotherapeut, psychiater… Wie kies je? En wat is precies het verschil?

Een therapeut is iemand die therapiesessies geeft. Er bestaan heel veel soorten therapieën. Er zijn ook heel veel therapeuten. Dat is omdat iedereen zich therapeut kan noemen. Ook mensen zonder diploma of werkervaring. De titel ‘therapeut’ is namelijk niet beschermd. Daardoor is er weinig kwaliteitscontrole. Wil je zeker zijn van de kwaliteit van een therapeut, dan doe je best wat opzoekwerk. Op onze adreslijst vind je therapeuten terug. We proberen onze lijst zo actueel en kwaliteitsvol mogelijk te houden. Iedereen op deze lijst gaf aan holebivriendelijk te zijn. Had je toch een negatieve ervaring met iemand van onze lijst? Laat het ons weten!

Een psychotherapeut is een specifiek type van therapeut. Meestal heeft die een opleiding gehad in een bepaalde stroming. Systeemtherapie, cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie ... Elke stroming heeft een andere manier van werken. Niet elke stroming zal je even goed liggen. Overweeg je een bepaalde psychotherapeut? Zoek op voorhand uit welke stroming die volgt en wat die inhoudt. Let op! Ook de titel ‘psychotherapeut’ is niet beschermd in België. Dat betekent dat iedereen zich psychotherapeut kan noemen. Ook mensen zonder diploma of werkervaring.

Een psycholoog is iemand met expertise op het gebied van psychologie. De titel ‘psycholoog’ is in België beschermd. Niet iedereen mag zich dus zo noemen. Een psycholoog heeft een universitair diploma in de psychologie en kan werken als therapeut of psychotherapeut. Psychologen die therapie geven, volgden een bijkomende opleiding tot therapeut. Ook zij zijn dan vaak gespecialiseerd in een bepaalde stroming. Het is wettelijk verplicht voor een psycholoog om zich te laten erkennen bij de psychologencommissie. Door die erkenning moet een psycholoog bepaalde regels naleven. Bij problemen is er een tuchtraad om klachten te behandelen. Je kan makkelijk zelf controleren of je psycholoog erkend is op de website van de psychologencommissie.

Een psychiater is een arts die zich na een studie geneeskunde specialiseerde in psychiatrie. De opleiding tot psychiater is alleen toegankelijk voor artsen. Omdat een psychiater een arts is kan hij medicatie voorschrijven en wordt een psychiatrische consultatie gedeeltelijk terugbetaald. Psychiaters hebben niet altijd een opleiding psychotherapie gevolgd. Consultaties bij psychiaters kunnen onderling sterk verschillen. Bij de ene is het meer een doktersbezoek. Bij de andere is het eerder een therapiesessie en kan je je verhaal kwijt.
 
Een diploma kan een teken zijn van kwaliteit, maar is dat niet altijd. Er zijn heel goede therapeuten zonder diploma. Er zijn zeker ook erkende psychologen waarbij je je minder geholpen voelt. Het is vooral belangrijk dat jij je goed voelt bij de therapeut, psycholoog of psychiater die jij kiest.
 

Lees meer over: