Wat is genderidentiteit?

Je genderidentiteit is hoe je je voelt, vanbinnen. Iedereen heeft een genderidentiteit. Er bestaan er heel veel. Meestal worden ze verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.

Wanneer een kindje geboren wordt, krijgen ouders vaak felicitaties voor hun nieuwe zoon of dochter. Een kindje met een penis noemen ze een zoon. Een kindje met een vagina noemen ze een dochter. Mensen gaan er vaak van uit dat kinderen met een penis een jongen zijn. Kinderen met een vagina zijn volgens hen dan meisjes. Soms klopt dat. Dan komt het biologisch geslacht van de kinderen overeen met hun genderidentiteit. Die kinderen zijn dan cisgender. Soms ontdekken ouders later dat hun zoon zich niet altijd een jongen voelt. Of hun dochter voelt zich niet altijd een meisje. Het biologisch geslacht van deze kinderen komt niet overeen met hun genderidentiteit. Dan kan het dat hun kind transgender is.

Weet je dat er ook kinderen geboren worden waarbij het niet zo duidelijk is of ze een penis of een vagina hebben? Die kinderen zijn inter* of hebben een intersekse conditie.