Wat is aseksualiteit?

Sommige mensen voelen zich niet seksueel aangetrokken tot anderen. Ze hebben geen of weinig seksuele verlangens en lusten. Sommige aseksuele mensen worden wel verliefd, maar vinden het lastig om een intieme relatie aan te gaan met iemand die wel seksuele behoeften heeft. Aseksuele mensen botsen op heel wat vooroordelen en onbegrip. Vaak heeft dat te maken met het misverstand dat seks en relaties samen moeten gaan.

Aseksualiteit valt niet te verwarren met kuisheid, impotentie, celibaat of de beslissing om geen seks voor het huwelijk te hebben. Aseksuele mensen hebben soms wel seks. Soms is dat om hun partner te plezieren. Gelukkig groeit het besef dat aseksualiteit een seksuele identiteit kan zijn. Net zoals je hetero of bi kan zijn.

Wil je meer weten? Neem eens een kijkje naar deze Engelstalige comic die enkele mythes rond aseksualiteit doorbreekt. Op de website van Aven (het Asexual Visibility and Education Network) vind je veel informatie in het Engels. Op hun forum kan je in het Nederlands ervaringen uitwisselen en lezen.

Lees meer over: