Moet ik seks hebben in een relatie?

"Mijn vriendin en ik zijn al bijna vier maanden samen. We hebben wel seks, maar een stuk minder dan zij zou willen. Ik verzin af en toe uitvluchten omdat ik weet dat ik haar kwets en dat wil ik niet. Ik zie haar graag, ik heb alleen geen zin in seks. Niet met haar en niet met iemand anders. Het is zo’n gedoe."

Mensen gaan er vaak vanuit dat seks en relaties samen gaan. Dat kan vervelend zijn wanneer je zelf weinig verlangt naar seks. Er is niets mis met je als je geen seks wil met een partner. Je kiest zelf wat je doet, wanneer en hoe vaak. Het is oké om ‘nee’ te zeggen. Ook tegen een partner.

Elke persoon is anders. Daardoor is ook elke relatie anders. Relaties bestaan in heel erg veel vormen. Welke vorm jouw relatie krijgt, kiezen enkel je partner en jij. Vaak kiezen mensen ervoor om seks te hebben met een persoon waarmee ze samen zijn. Omdat ze ervan houden door hun partner aangeraakt te worden. Omdat ze met hen intiem willen zijn. Omdat het goed voelt. Niet iedereen vindt seks even belangrijk. Niet iedereen houdt er evenveel van om op een seksuele manier aangeraakt te worden. Er zijn ook mensen die helemaal niet seksueel opgewonden worden of verlangen naar seks. Verlang je zelf weinig of nooit naar seks, maar wel naar intimiteit en een partner? Het kan een goed idee zijn om daarover te spreken wanneer je een nieuwe partner leert kennen. Zo kan je vanaf het begin een relatievorm kiezen die goed bij jullie past.

Geen zin hebben in seks betekent niet dat je je partner niet graag ziet. Seks willen met iemand heeft te maken met seksuele aantrekking. Iemand graag zien heeft te maken met romantische aantrekking. Soms vallen romantische en seksuele aantrekking samen. Dat is niet voor iedereen zo. Sommige mensen hebben lange liefdevolle relaties zonder seks te hebben met een partner. Niet omdat er iets mis is, maar omdat ze geen behoefte hebben aan seks. Relaties zonder seks zijn daarom niet minder intiem, serieus of waardevol. Wat jouw relatie een succes maakt, kunnen enkel je partner en jij uitmaken.

Sommige mensen die geen of weinig behoefte hebben aan seks noemen zich aseksueel.

Lees meer over: