Kan ik holebi en transgender zijn?

Iedereen heeft een genderidentiteit. Iedereen heeft ook een seksuele oriëntatie. Dat zijn twee verschillende dingen. Je genderidentiteit gaat over hoe je je voelt, vanbinnen. Je seksuele oriëntatie gaat over wie je leuk vindt. Er bestaan heel veel mogelijke combinaties van genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Een daarvan is transgender en holebi. Je kan dus transgender zijn én holebi.

Hoe je je voelt en op wie je valt, zijn twee verschillende dingen. Dat betekent niet dat ze altijd makkelijk uit elkaar te houden zijn. Soms is het moeilijk om te weten wat je precies voelt. Dat stoer meisje trekt je aandacht. Is dat omdat je haar leuk vindt? Of zou je graag meer op haar lijken? Die jongen die make-up durft dragen, die vind je wel cool! Is dat omdat je zelf graag eens make-up wil proberen, maar het nog niet deed? Of vind je jongens met make-up gewoon opwindend?

Er bestaat geen vragenlijst om uit te maken hoe je precies in elkaar zit. Jij bent de enige die voelt wat je voelt. Enkel jij kan uitzoeken wat je gevoelens betekenen. Het is oké om te zoeken. Je moet geen antwoord hebben op alle vragen. Misschien komen die nog wel. Misschien niet. Jij bent de enige die voelt of het belangrijk is om zekerheid te hebben. Enkel jij beslist of je je gevoelens ook een naam wil geven.

Ook de Holebifoon kan niet in jouw plaats uitzoeken wie je bent. We kunnen wel naar je luisteren. Dat doen we graag. Misschien kom je samen met een van onze vrijwilligers tot zinvolle antwoorden. Praten helpt.