Ik maakte geweld mee. Wat is het eerste dat ik doe?

Je maakte geweld mee? Dat geweld was strafbaar? Stap zo snel mogelijk naar de politie! Hoe meer details je je herinnert, hoe beter. Hoe langer je wacht, hoe meer je vergeet en hoe meer sporen verdwijnen. Naar de politie stappen is belangrijk, maar het kan ook heel eng zijn. Dat snappen we. We bereiden je graag mee voor. We stelden een lijstje op van dingen die je best weet voor je naar de politie stapt.

Is alleen naar de politie gaan een te grote stap? Geen zorgen. Je kan daar hulp bij vragen. Er bestaat zoiets als ‘slachtofferhulp’. Daar vind je mensen die professioneel zijn opgeleid om je gratis te helpen. De adressen vind je op de website van Welzijn & Samenleving van de Vlaamse Overheid. De mensen bij slachtofferhulp kunnen een luisterend oor zijn en je psychologische steun bieden. Ze kunnen ook met je meegaan naar de politie, dokter of rechtbank als dat nodig is. Alles wat je hen vertelt is vertrouwelijk. Zelfs als je minderjarig bent. De gesprekken kunnen op hun dienst doorgaan, maar ook bij je thuis. Ook achteraf kunnen deze mensen je nog helpen. Zit je niet goed in je vel? Spring binnen bij slachtofferhulp en vraag of je met iemand kan praten. Ben je meerderjarig? Dan kan je terecht bij het CAW. Als je minderjarig bent, staat het JAC voor je klaar.

Wil je met iemand praten, maar weet je niet met wie? Zijn ouders, vrienden, familie, leerkrachten of slachtofferhulp geen optie? Of praat je gewoon liever anoniem met iemand? Je kan je verhaal kwijt bij de Holebifoon. Dat kan via chat, telefoon of mail. Blijf niet zitten met je verhaal. Praat erover. Zoek steun. Het is niet jouw schuld.