Ik heb onveilig seks gehad. Wat nu?

''Ik had een week geleden seks met een vriend. Hij vertelde me vandaag pas dat het condoom toen scheurde. Hij beweert dat hij geen hiv heeft, maar ik weet niet of ik hem nog wel moet geloven ... Kan ik nog iets doen?''

Had je vaginale of anale seks zonder condoom? Dan had je onveilig seksueel contact met kans op hiv. Als dat heel recent gebeurde, dan kan je gebruik maken van Post Exposure Profylaxis (PEP). Deze behandeling verkleint de kans dat je geïnfecteerd raakt met het virus. Let wel: je start de behandeling best zo snel mogelijk en ten laatste binnen de 72 uur na het onveilig contact. 

Een PEP-behandeling duurt een maand en wordt voorgeschreven door een arts. Omdat de behandeling zware bijwerkingen heeft, zal een arts PEP pas voorschrijven als je een groot risico liep. Het is de arts die beslist of de behandeling nodig is of niet. Een behandeling met PEP is geen garantie op succes! Zes weken en nog eens drie maanden na het onveilig seksueel contact zal een bloedonderzoek afgenomen worden. 
 
PEP nodig? Ga niet naar de huisdokter. Dat is in dit geval tijdverlies. Ga rechtstreeks naar een Aidsreferentiecentrum. Je kan er terecht voor zowel medische als psychosociale hulp. Adressen van Aidsreferentiecentra vind je op de website Levenmethiv.be van Sensoa.