Wat is transgender?

Transgender heeft vooral te maken met genderidentiteit. Dat is hoe je je voelt, vanbinnen. Hoe andere mensen je zien heeft vaak te maken met hoe je je gedraagt en de kleren die je kiest. Dat zijn onderdelen van je expressie. Hoe je je genderidentiteit uitdrukt, heet genderexpressie.

Wanneer er over transgender gesproken wordt, hoor je vaak over transjongens en transmeisjes. Kort gezegd is een transjongen een jongen die geboren werd met een vagina. Een transmeisje is een meisje dat geboren werd met een penis. Er zijn heel veel transgenders die niet in een van die twee categorieën passen. Sommige mensen voelen zich tussen jongen en meisje in. Anderen voelen zich de ene dag een jongen, de andere dag een meisje. Sommige mensen voelen zich geen van beide, of net een mix ervan. Er bestaan heel veel woorden voor al die genderidentiteiten: bigender, agender, non-binair, genderfluïde … Ze worden allemaal verzameld onder het woord ‘trans*’.

Transgender heeft niet noodzakelijk te maken met je uiterlijk. Net zoals je niet van iemands gezicht kan aflezen of ze holebi zijn, zie je niet altijd wat iemands genderidentiteit is. Ook niet aan iemands genderexpressie. Iemand kan er voor jou uitzien als een meisje, maar zich niet zo voelen. Ook niet alle transgenders die uit de kast zijn, kleden zich zoals je misschien verwacht. Transmeisjes kunnen net zo stoer zijn als cisgender meisjes. Ze houden niet allemaal van rokken of make-up. Ze willen niet allemaal Barbies voor hun verjaardag. Omgekeerd kunnen transjongens ervan houden om veel aandacht te besteden aan hun kapsel. Net als andere jongens lakken ze misschien wel eens hun nagels. Dat maakt hen niet minder jongen. Dat maakt hen zichzelf. Genderexpressie heeft ook niet automatisch te maken met iemands seksuele oriëntatie.

Er is een bijzondere groep binnen dat grote verzamelwoord ‘trans*’. Dat is de groep die aan travestie doet. Mensen die aan travestie doen, noemen zich travestieten of crossdressers. Zij houden ervan een genderexpressie aan te nemen die niet past bij hoe ze zich meestal voelen. Iedereen kan aan travestie doen. Cisgender of transgender mensen, hetero’s, holebi’s ...