Kan ik me anoniem laten testen op soa’s en hiv?

Je wil niet dat je ouders of je partner te weten komen dat je een bloedtest liet uitvoeren via je dossier bij het ziekenfonds. Bespreek dan met je arts of je via het derdebetaler circuit kan betalen. Vind je het niet erg om geen terugbetaling te krijgen? Dan kan je ook het volledige bedrag zonder tussenkomst van het ziekenfonds betalen.

Je kan je anoniem laten testen op hiv (niet op soa’s) bij het ITG-Centrum in Antwerpen en het ELISA centrum in Brussel. Hiv-testen zijn gratis voor mannen die seks hebben met mannen, migranten uit landen waar veel hiv-besmetting voorkomt en voor personen die geen toegang hebben tot de reguliere gezondheidszorg. In het ITG zijn voor die doelgroep ook de soa-testen gratis.

Je kan jezelf ook anoniem thuis testen op hiv. Dat doe je door een gratis speekseltest aan te vragen via Swab2Know. Je ontvangt een pakketje in een onherkenbare enveloppe. Dit onderzoek test of er antistoffen tegen hiv aanwezig zijn aan de hand van je speeksel. De test is net zo betrouwbaar als een bloedonderzoek. Je houdt wel best rekening met drie maanden tussen het onveilig seksueel contact en een sluitend resultaat. Nadat je de test afnam, stuur je hem terug op. Na enige tijd kun je je resultaat online raadplegen.