Kan ik een kindje krijgen via een draagmoeder?

"Als homokoppel heb je niet zo veel opties om een kindje te krijgen. We hebben nu eenmaal geen baarmoeder. Dus gingen wij op zoek naar een draagmoeder... dit leek wat moeilijker dan we dachten."

Er is in België geen wettelijk kader dat het draagmoederschap regelt. Dit betekent dat het ook niet verboden is. In de praktijk zijn er homo- (en hetero- ) koppels die beroep doen op een draagmoeder om hun kinderwens te vervullen. In België zijn er enkele fertiliteitscentra die (voornamelijk) hoogtechnologisch draagmoederschap begeleiden. Dat wil zeggen dat je vaak, naast het zoeken van een persoon die je kindje wil dragen, ook een eiceldonor moet vinden. Daarna kan je maar in enkele fertiliteitscentra terecht om de bevruchting te laten plaatsvinden en moet dit goedgekeurd worden. Ze bekijken daarbij bv. de nog bestaande kinderwens van de draagmoeder, haar leeftijd,... . En wees alert: dit is niet geheel zonder juridisch risico.

De draagmoeder is in België bij de bevalling automatisch de juridische ouder. Indien ze gehuwd is, is haar partner ook automatisch juridisch ouder. Jullie hebben dus geen ouderschapsrechten of -plichten zolang je de adoptieprocedure niet hebt doorlopen. Koppels die beroep doen op een draagmoeder uit een ander land dat wel een wettelijke regeling kent (bv. USA) kunnen bij de inschrijving van het kind in België problemen ervaren met hun erkenning als "nieuwe ouders”. Het overdragen van het juridisch ouderschap van de kindjes die geboren worden uit een draagmoeder is dus wankel en niet zonder risico.
 
Er zijn verschillende plaatsen waar je verhalen van ervaringsdeskundigen kan lezen.