Kan ik in België wettelijk samenwonen met mijn buitenlandse partner van hetzelfde geslacht?

Dat kan. Je moet dan aantonen dat je hetzij een jaar onafgebroken samenwoonde (in België of daarbuiten), hetzij elkaar al twee jaar kent, waarbij je dan moet bewijzen dat je regelmatig (via telefoon, brieven of e-mail) contact onderhield en je elkaar in de voorbije twee jaar drie maal hebt ontmoet voor in totaal minstens 45 dagen.

Let wel: indien je partner visumplichtig is, zal die een visum type C moeten aanvragen voor een kort verblijf van 90 dagen. In die periode moet je dan de verklaring van wettelijk samenwonen afleggen.

Meer info vind je op de website van Kruispunt Migratie-Integratie.